Bódvarákó (2011)

2011 áprilisában a Bódva-völgyi árvízvédelmi munkálatokat megelőzően ásatást végeztünk Bódvarákó határában, a község felé Miskolc felől tartó műút jobb oldalán, a Bódvától 100-200 méterre. A lelőhely egy enyhén kiemelkedő domb déli oldalán található. A feltárás során kilenc régészeti jelenséget köztük egy földbe mélyített házat, munkagödröt, hulladékgödröket dokumentáltunk.

Az enyhén földbe mélyített szabálytalan négyzet alakú ház közepén és egy-egy sarkában oszlophely található, mely a tetőszerkezetet tartó oszlopszerkezet nyomára utal. A házon belül több, kisméretű cölöplyukat kibontottunk, mely valamilyen belső berendezési tárgy pl. szövőszék nyomára utalhat. Ennek helyét többször változtatták ezért sűrűn behálózza az épületet. Tűzhely nyomát nem találtuk az épületen belül, de a feltárt teleprészlet egészén sem.

 

Az épületből nagy mennyiségű kerámiatöredék került elő. Ezek többségét rossz kiégetésű, barna és fekete színű, durva apró kavicsszemcsével soványított töredék teszi ki. Formát tekintve megtalálhatók a behúzott egyenes peremű tálak, virágcserép, hordó formájú fazekak, Némelyik bütyök vagy bordadísszel ellátott. Egyetlen korongolt töredék került elő, egy fül fölé felhúzott egyfülű kettős kónikus bögre. A leletanyagban egy orsógomb valamint több vörös kő is megtalálható. Az előbbi a szövés-fonás tartozéka.

A vélhetően munkagödörként értelmezhető az a gödör, melynek két oldalán egy-egy cölöplyuk található. Ebből szintén az előbbiekben részletezett kerámiaanyag, emellett agancs és vörös és fehér kő került elő. Ez utóbbival soványíthatták az agyagot az edénykészítéshez.

A többi gödörből hasonló anyagú, formájú és díszítésű leletanyag került elő.

A domb aljában található lemosódásban több vassalak nyomát találtuk, ami a településen folytatott vasfeldolgozás bizonyítéka lehet.

Az ásatás során előkerült kerámiaanyag alapján a lelőhely egykoron a kora vaskori szkíta lakosság hagyatéka. Ezt bizonyítja a szkíták tipikus edénytípusa a korongolt perem fölé felhúzott egyfülű kettős kónikus bögre, és a többi edénytípus is (virágcserép, hordó formájú fazekak, behúzott peremű tálak).

A Kárpát-medence Dunától keletre eső területén, Kr. e. 7. században megjelenő szkíták vasművesség használata és terjesztése mellett az edények korongon való elkészítését is meghonosították a Kárpát-medencében.

 

Hajdú Melinda

Blog

Kutatási projektek

 • Bükkábrány-Bánya IV. és VII. lelőhely (2011)

  Bükkábrány-Bánya IV. lelőhely A Vatta község közigazgatási területén található Bükkábrány-Bánya IV. lelőhelyet 2006 tavaszán és őszén végzett terepbejárásokon azonosították a…

  Bővebben
 • Bódvarákó (2011)

  2011 áprilisában a Bódva-völgyi árvízvédelmi munkálatokat megelőzően ásatást végeztünk Bódvarákó határában, a község felé Miskolc felől tartó műút jobb oldalán,…

  Bővebben
 • Mezőzombor – Temető (2001)

  Leletmentés, 2001. Ásatásvezetők: Csengeri Piroska, Koós Judit, Patay Róbert 2001. szeptember 10. és október 1. között leletmentő feltárást folytattunk Mezőzomboron…

  Bővebben
 • Sajószentpéter – Kövecses (2001)

  Ásatásvezető: Koós Judit, munkatárs: Csengeri Piroska A lelőhely megelőző feltárását 2001. július 30. és augusztus 22. között folytattuk. A Sajó…

  Bővebben

Kutatási helyszínek

Lépjen velünk kapcsolatba!