Műtárgyfotózási és fotóközlési protokoll

Herman Ottó Múzeum Régészeti Tár
Műtárgyfotózási és fotóközlési protokoll

1. Saját fotók készítése és közlése

1.1. A Herman Ottó Múzeum Régészeti Gyűjteményébe tartozó műtárgyakat (régészeti leleteket) kutatási engedély birtokában, Kutatóként lehet fotózni (kutatási engedélykérelem letölthető itt). Az engedélykérelem benyújtható személyesen, vagy e-mail-en keresztül a csengeri@hermuz.hu címre küldve, aláírt kutatói nyilatkozattal. Az engedélykérelem elbírálását, a kutatási engedély kiadását a múzeumigazgató végzi (ld. Kutatási szabályzat).

1.2. A tárgyak megtekintéséhez, a tárgyfotózáshoz az érvényes engedély mellett időpont egyeztetése is szükséges a Régészeti Gyűjtemény kezelőjével (e-mail: kalaszdi@hermuz.hu).

1.3. Saját fotó készítése a tárgyakról díjtalan, azonban csak közlési engedély birtokában használható fel publikációkban, internetes megjelenéshez, a sajtóban vagy a médiában.

Az engedély kiadása közlési szerződés formájában történik. A közlési szerződés szabályozza, hogy az adott fényképek hol, milyen formában, hány példányban, hány alkalommal és milyen felirattal közölhetők. A saját fotók közlését közlési díj nem terheli.

1.4. Közöletlen vagy 5 évnél nem régebben előkerült lelet/leletegyüttes esetében a tárgyfotózáshoz és a fotóközléshez is szükséges az ásatásvezető régész írásos engedélye!

 

2. Fotóztatás, a Múzeum által készített műtárgyfotók közlése

2.1. Amennyiben a Megrendelő/Kutató a Múzeum fotósa által készített műtárgyfotót kér egy adott leletről/leletegyüttesről, úgy a Múzeum érvényes fotószolgáltatási protokolljának megfelelő megrendelőlap kitöltésére van szükség, kutatási engedélykérelem nem szükséges. A munkadíjat a Múzeum aktuális fotószolgáltatási és közlési díjtáblája alapján kell megállapítani. A megrendelőlap és az árfolyamtábla a Régészeti Gyűjteményért felelős osztályvezetőtől szerezhető be (e-mail: csengeri@hermuz.hu).

2.2. Közöletlen vagy 5 évnél nem régebben előkerült leletről/leletegyüttesről a Múzeum csak abban az esetben vállalja műtárgyfotó készítését, amennyiben a fotózáshoz az ásatásvezető régész is hozzájárul!

2.3. A megrendelést követően a Múzeum fotósa 20 munkanapon belül elkészíti a felvételeket, melyek a közlési díj kifizetése ellenében vehetők át digitálisan. A számla kiállítása és a kifizetés előtt a fotók megtekinthetők a Herman Ottó Múzeum Görgey úti épületében, vagy kérhetők e-mail-en, digitális formában, alacsony felbontással, vízjellel ellátva.

2.4. A kifizetett fényképek is csak akkor adhatók át nagy felbontású digitális állományként, amennyiben az adott felvételre a Megrendelő/Kutató közlési engedélyt is kér a Múzeumtól. Az engedély kiadása közlési szerződés formájában történik. A közlési szerződés szabályozza, hogy az adott felvételek hol, milyen formában, hány példányban, hány alkalommal és milyen felirattal közölhetők. A Múzeum fotósa által készített felvételekért a munkadíjon felül közlési díjat is kell fizetni, melyet szintén a Múzeum aktuális fotószolgáltatási és közlési díjtáblája alapján kell megállapítani. Egyéb szerzői jogdíj a Múzeum által készített műtárgyfotókat nem terheli.

2.5. Közöletlen vagy 5 évnél nem régebben előkerült lelet/leletegyüttes esetében a közlési szerződés csak az ásatásvezető régész írásos engedélyével együtt érvényes!

2.6. Amennyiben a Megrendelő/Kutató nem kér közlési jogot, úgy a felvételeket a Múzeum csak alacsony felbontású (72 dpi) digitális állományban tudja átadni a Megrendelőnek/Kutatónak a kifizetést követően.

Blog

Kutatási projektek

 • Bükkábrány-Bánya IV. és VII. lelőhely (2011)

  Bükkábrány-Bánya IV. lelőhely A Vatta község közigazgatási területén található Bükkábrány-Bánya IV. lelőhelyet 2006 tavaszán és őszén végzett terepbejárásokon azonosították a…

  Bővebben
 • Bódvarákó (2011)

  2011 áprilisában a Bódva-völgyi árvízvédelmi munkálatokat megelőzően ásatást végeztünk Bódvarákó határában, a község felé Miskolc felől tartó műút jobb oldalán,…

  Bővebben
 • Mezőzombor – Temető (2001)

  Leletmentés, 2001. Ásatásvezetők: Csengeri Piroska, Koós Judit, Patay Róbert 2001. szeptember 10. és október 1. között leletmentő feltárást folytattunk Mezőzomboron…

  Bővebben
 • Sajószentpéter – Kövecses (2001)

  Ásatásvezető: Koós Judit, munkatárs: Csengeri Piroska A lelőhely megelőző feltárását 2001. július 30. és augusztus 22. között folytattuk. A Sajó…

  Bővebben

Kutatási helyszínek

Lépjen velünk kapcsolatba!