Múzeumunk legújabb kincsei – a „hunok aranya”

Hiába a rossz idő és a kora téli hideg, az ásatások folynak tovább Borsod megyében. 2016 novembere azonban tartogatott számunkra valamit, ami némiképp elviselhetőbbé tette a zord terepi körülményeket…

Egy beruházás előtti próbaásatásunk során szarmata településrészletet találtunk. Az egyik megnyitott szelvényünkben humuszolás után nehezen volt értelmezhető a jelenségek körvonala egy erősen kavicsos, szabálytalan alakú folt miatt. Ekkor még azt gondoltuk, hogy ez is az altalaj része, mivel kutatóárkainkban több esetben is megfigyeltünk hasonló kavicsos foltokat. A bontás megkezdése előtt egy cölöphelyként (jobb oldalon) és egy kerek alakú gödörként dokumentáltuk a régészeti jelenségeket.

image

A gödör metszetre bontása során kiderült, hogy a felszínen észlelt sóder a gödör betöltésében is jól megfigyelhető, tömör halmot alkotva benyúlik annak közepéig. Ez alatt pedig a gödör északi alja felett egy ovális alakú, szürke színű beását észleltünk.

image

Az újonnan talált objektum kavicsos betöltését követve egy észak-déli irányban húzódó, hosszúkás akna alakja bontakozott ki.

image

Az akna  északi sarkában pedig egy ép edényt találtunk. A murgai típusú, fekete színű, fényezett felületű, besimított díszű korsó gondosan a talpára állítva helyezkedett el. Ekkor derült ki számunkra, hogy sírt találtunk, amelyet beleástak a szarmata település egyik tárológödrébe, a szépséges korsó és egykori tartalma pedig az elhunyt túlvilági útravalója volt.

image
image

Jogos a kérdés, hogy hol van maga a csontváz? Mi már ekkor sejtettük, hogy a régiek rafináltabbak voltak annál, minthogy kitegyék elhunyt szerettüket a sírrablók garázdálkodásának. Ezért a vázat a sírgödör nyugati oldala mentén kerestük, és meg is találtuk. Bal könyöke kilógott a falból, alkarján egy sodrott, hurkos-kampós záródású bronz karpereccel.

image
image

A halott a sír oldalában kialakított keskeny fülkében feküdt, láthatóan érintetlenül, mintegy 1,5 méter mélyen. Ebben a mélységben a sárga agyagos altalaj alatt kavicsréteg helyezkedik el, ebbe ásták bele a sírt. Ezért alkotta betöltését az erősen kavicsos agyaggal kevert sóder, melynek foltjáról kezdetben azt gondoltuk, hogy természetes eredetű. A halotthoz azonban csak úgy férhettünk hozzá, ha a fülke felett elhelyezkedő agyagot elbontjuk. Mielőtt ezt elvégeztük volna, megfigyeltük, hogy a fülke idővel rászakadt a halottra, ez a megcsuszamlott agyagrétegeken jól látható volt.

image

Miután elbontottuk a mintegy 1 méter vastag agyagot a sír fölül, beigazolódott gyanúnk, miszerint női temetkezéssel van dolgunk. 

Egy fülkés sír önmagában is ritkaságnak számít…

image

…de a legjobb rész csak a csontváz alapos kibontása után következett. 

image

A filigrán testalkatú, felnőtt korában elhunyt hölgy mellett viseleti helyzetben arany ékszereket találtunk: poliéder csüngős, almandin berakásos, sodrott karikájú ép fülbevalót, valamint arany-, és apró fekete kásagyöngyökből fűzött nyakláncot. 

image
image
image

A nagy hír hallatán régészeti osztályunk munkatársai is kilátogattak az ásatásra, hiszen nem mindennapi esemény aranyat találni!

image

A koponya felszedése után megtaláltuk a fülbevaló párját, illetve a nyaklánc további aranygyöngyei is felszínre kerültek. 

A gyöngyök amphora alakúak, néhány darabot középen keskeny vonallal díszítettek. Felszedésük után 15 darabot számoltunk össze. 

image
image
image
image

Az arany ékszereken és a bronz karperecen kívül további viseleti tárgyakat is találtunk. A derékon egy vas övcsat fogta össze a ruhát, a lábfejeken pedig egy-egy lábbeli csat helyezkedett el, vas csattesttel és bronz pecekkel. 

image
image

A csontok felszedése után egy további meglepetést tartogatott számunkra a sír. Az elhunyt bal kezébe kis bronz tükör simult, méretében igen hasonló a ma is használatos kézitükrökhöz. Nélkülözhetetlen női holmi!

image
image

A jó korhatározó leletanyag alapján a viszonylag gazdag sír a hun korra, azon belül is az 5. század közepére helyezhető.

Ezúttal elmondhatjuk, hogy nem csak a régészet számára értékes és fontos leleteket találtunk, hanem a nagyközönség szemében is kincsnek számító tárgyakat rejtett a föld. Indiana Jones irigykedhet!

image

Fábián Sára

Blog

Kutatási projektek

Kutatási helyszínek

Lépjen velünk kapcsolatba!